OrchideeŽn | Phalaenopsis

[Terug naar het overzicht van de orchideeŽn]

Enkele tips voor verzorging Phalaenopsis

Standplaats

Licht, zeer klaar doch geen rechtstreeks zonlicht.
In de huiskamer best voor het raam.
Temperatuur, liefst tussen de 18 en 25 įC.

Onderhoud

Gieten

Voor planten geteeld in een substraat op basis van turf dient men meestal 1 maal per week te gieten, liefst met regenwater op kamertemperatuur.
De pot nooit met de voet in het water laten staan.

Bemesten

Om de 3-4 weken met typische orchideeenmeststof.
Van de meststof die wij aanbieden gebruik je best 1 dopje op 2 liter water.

Luchtvochtigheid

Een Phalaenopsis houdt van een hoge relatieve luchtvochtigheid. Aangezien dit in de huiskamer een probleem is, doen we er goed aan de voet van de plant regelmatig te besproeien met een nevelspuitje.

Bloei

Een plant bloeit gedurende enkele maanden. Eens bijna uitgebloeid, de tak afsnijden boven het 3de oog. De nieuwe scheut komt zeer snel en zal na 3 tot 4maanden terug bloeien. Eens ook deze scheut is uitgebloeid dien je de tak volledig weg te snoeien en te wachten op de aanleg van een nieuwe tak.

Verpotten

Een plant dient om de 2 ŗ 3 jaar ververst te worden van substraat. De meest geschikte periode om een plant te verpotten is de lente, het is echter zeer belangrijk dat er geen bloemen aanwezig zijn op dat moment. Schud al het oude substraat uit de wortels, knip dode wortels weg en verpot de plant in het nieuwe substraat.
Druk lichtjes aan en giet de plant met regenwater. Geef aanvankelijk geen meststoffen, een plant met gestoorde wortels heeft daar geen nood aan.
Na ongeveer 1 maand, wanneer de plant stilaan weer hergroeit, geef dan opnieuw meststoffen aan de voorgeschreven dosis.