Buxus

Welke bemesting voor een buxus?

Eind februari begin maart is het tijd om de buxus te bemesten. Kippenmest korrels en koemestkorrels zijn hiervoor erg geschikt. Wees gul met het uitstrooien, want buxus is een echte veelvraat. Het geven van meststoffen zoals gier, wormenmest, champignonnenmest, bloed en beendermeel kunnen ook goede resultaten geven. De buxusmeststoffen die in de handel verkrijgbaar zijn voldoen ook prima, maar zijn in gebruik wel een stuk duurder.

Eenzelfde bemesting wordt nog eens in juni gegeven. Na juli niet meer bemesten anders kan de buxus blijven doorgroeien en zal het nieuwe schot bij vorst afsterven.

Een enkele keer vertoont onze buxus gebreksverschijnselen welke niet direct op te lossen zijn met het geven van een extra bemestingsgift of het geven van extra kalk. De grond kan teveel zijn dichtgeslagen, zodat er geen lucht meer bij de wortels kan komen. Prikken met en vork om luchtgaten te creŽren daarna een flinke laag compost toevoegen en licht onderwerken kan helpen.

Men kan ook om snel resultaat te willen zien gebruik maken van bladbemesters. Een goede bladbemester is bitterzout. Bitterzout is snel oplossend in water en laat geen residu achter. Het is zeer geschikt om snel een zichtbaar tekort aan magnesium of zwavel te verhelpen. Het geeft de plant een mooie donker groene kleur. De oplossing dient 1 % van het geheel te vormen. bv. een beker (1 dl) op 1 emmer water (10 liter) Wekelijks besproeien tot de buxus weer op kleur is.

Kieresiet is een andere magnesiumhoudende meststof welke kan worden gegeven. Deze werkt minder snel als bitterzout en kan eventueel uit voorzorg jaarlijks een keer in het voorjaar worden gestrooid. De kleur van uw buxus blijft dan prachtig donkergroen.

Hoe en wanneer een buxus snoeien?

De Buxus plant is een mooie haagplant die de gehele winter groen blijft. De plant kent vele goede eigenschappen, om deze reden is deze plant bij menigeen ook mateloos populair. Met de Buxus plant is vrijwel alles mogelijk. De plant kan gebruikt worden als solidair (plant die alleen staat) of als heg. Veruit de meest gebruikte toepassing is toch wel de heg. Maar ook is de Buxus vaak te zien in bolvarianten of in allerlei figuren. Door de zeer compacte groeiwijze is de Buxushaag mooi gesloten en dus zeer geschikt om een heg van te maken. Ook is de Buxusplant gemakkelijk in een figuur te knippen. De plant groeit niet te snel maar toch zul je merken dat de wanneer je een haagje aan geplant hebt deze snel dichtgegroeid zal zijn. Om een mooie strakke haag te krijgen en te houden dient je de Buxus plant minimaal 2 keer per jaar te snoeien. Zo krijg je een mooie strakke stevige en compacte haag. Indien je er voor kiest om de haag slecht een keer te snoeien dan zul je zien dat de plant lange takken zal krijgen die uit elkaar gaan vallen. Zeker indien er een flinke windhoos of regenbui valt.

De eerste snoeibeurt kan het beste gebeuren na ijsheiligen. Dit is zo ongeveer half mei. Dit om te voorkomen dat de gesnoeide takken invriezen en beschadigingen ontstaan. De tweede snoei kan dan best volgen van half augustus tot half september. De plant zal na de tweede snoei nog nieuwe scheutjes aanmaken. Wanneer je toch nog later zou snoeien dan kan het zijn dat de nieuwe takjes onvoldoende verhout zijn wanneer de eerste nachtvorst optreed. De jonge takjes kunnen dan door de nachtvorst bevriezen. De plant zal niet helemaal bevriezen maar de plant zal er gedurende wintermaanden niet helemaal mooi bijstaan. Het scheren van de Buxushaag kan het beste plaatsvinden op een niet al te warme dag of in de avonduren. Indien je de plant snoeit op een warme dag in de felle zon zal de plant in de stress raken. Je beschadigt de plant immers bij het snoeien. De plant verliest door de snoei zijn takken waarmee hij zichzelf aan het koelen is. Op een warme dag is er een flinke sapstroom aanwezig die ineens wordt afgebroken. Hierdoor zal de plant bij het snoeien op een warme dag dus veel water verdampen (op de plek waar de plant geknipt is) terwijl de koeling minimaal is. De bovenste bladeren zullen uitdrogen en geelbruin verkleuren wat de buxus een stuk minder mooi maakt. Dit zal een tijdje duren voordat dit uit de haag gegroeid is. Mocht het na het knippen alsnog zonnig worden dan kun je de buxus ook nog af en toe besproeien met water. Hierdoor kun je de verbranding van de plant tegengaan. Afdekken is ook een optie. Je kunt hiervoor groeidoek (vliesdoek) gebruiken. Hoewel ik denk dat de meeste mensen dit niet op voorraad hebben liggen. Gebruik in elk geval geen plastic! De temperatuur zal hieronder behoorlijk oplopen en de planten zullen dan verbranden. Voor het snoeien kun je het beste gebruik maken van een goedgeslepen heggenschaar. Er zijn diverse scharen op de markt. Er zijn zelfs speciale snoeischaren voor buxushagen. Om buxusvormen te snoeien kun je ook gebruik maken van een snoeischaar of een gewone keukenschaar. Voor heggen gebruik ikzelf meestal de elektrische heggenschaar. Dit geeft bij goed gebruik een zeer strak resultaat. Met een elektrische heggenschaar heb je wel meer bladschade dan bij gebruik met een handmatig snoeigereedschap. De heg knippen als hij nog wat vochtig is vergemakkelijkt het knippen. De plant zal zo minder water kunnen verdampen.Tevens zal de schaar zo beter door de takjes glijden. Zorg er wel voor dat de heggenschaar vlijmscherp is. Scherp snoeigereedschap zal zorgen voor veel minder snoeischade. Hierdoor krijg je dus minder bruine blaadjes.

 

Tips & Weetjes

  • Wanneer de blaadjes gele puntjes vertonen, hebben zij een tekort aan kalk.