Laurieren

 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren
 • Laurieren

VERHUUR

Het Paviljoentje voorziet in de mogelijkheid tot verhuur van tal van soorten en hoeveelheden laurierbomen in diverse maten en vormen. Laurierplanten kunnen gehuurd worden vanaf 5 euro/stuk.

Bij "Het paviljoentje" kunt u terecht voor de verhuur van laurier. Deze laurierbomen zijn beschikbaar in diverse maten en vormen. Laurierplanten kunnen gehuurd worden vanaf 5 euro/stuk. Aarzel dus niet om steeds vrijblijvend een offerte op te vragen voor uw feestdecoratie of groendecoratie.

Deze planten huren kan steeds met bijpassende decoratiepot.
Professioneel vervoer en plaatsing wordt op verzoek van de klant verzorgd, doch eventuele afhaling is ook steeds mogelijk.

Herkomst

De laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse zeegebied, maar wordt inmiddels al jaren gekweekt in het noorden van Europa en in Amerika.

Hij werd voor de Grieken en Romeinen een symbool van wijsheid en roem. Ze kroonden koningen, dichters, olympische kampioenen en zegevierende generaals met kransen, gemaakt van de glanzende, lederachtige laurierbladeren.

Plantenkenmerken

De Laurus nobilis is een wintergroene plant. Volgroeide bladeren zijn donkergroen van kleur en glanzend/glad. Jonge bladeren zijn eerder week en lichtgroen van kleur.. Vooral de geur en smaak van de bladeren zijn zeer aromatisch.
De bloeiperiode van deze plant is april / mei.

Gebruik

Van alle lauriervariëteiten wordt alleen Laurus Nobilis in de keuken gebruikt.
De keukenlaurier heeft een zoet, balsemiek aroma met een vleugje nootmuskaat en kamperfoelie en een verkoelende pikantheid...
De laurierbladeren geven hun smaak langzaam af, waardoor ze geschikt zijn voor bouillons, soepen, stoofschotels, sauzen, marinades,.. Ook wordt de keukenlaurier gebruikt bij het bereiden van visschotels, paté,. Verwijder de bladeren voordat u het gerecht opdient.

Rozig gebraden duifje geparfumeerd met laurier

Benodigdheden:

 • 4 jonge duifjes (ongeveer 300 gr per persoon)
 • een 20 tal laurierblaadjes
 • 500 gr verse erwtjes
 • 1 bos jonge worteltjes
 • enkele jonge uitjes
 • enkele blaadjes fijngesneden kropsla
 • fijngesneden, gerookt spek
 • zout, suiker, boter

Maak het vel van de duif los aan de kant waar de kop heeft gezeten en schuif er enkele laurierblaadjes onder. Stop ook enkele laurierblaadjes in de buikholte. Bind de duifjes stevig samen. Doe een flinke schep boter in een pan en leg er onmiddellijk de duifjes bij. Schuif ze in een op 220 °C voorverwarmde oven en bak ze gedurende een vijtal minuten.

Begiet de duiven dan met de hete jus en laat ze gedurende 15 à 20 minuten nagaren op 80°C. Op deze manier zal de duif rosé blijven. Haal ze uit de pan, zet de pan opnieuw op een hoog vuur, laat het braadvocht een beetje karameliseren. Giet er dan een glas water bij en roer de braadsappen los. Onmiddellijk zeven. Kook intussen de erwtjes beetgaar in kokend, gezouten water.

De jonge worteltjes glaceren met een beetje water, klontje boter, snuifje zout, suiker en een laurierblaadje. Laat ze fel koken tot het vocht verdampt is en er een lichte stroop overblijft. Voeg er dan de erwtjes, jonge uitjes, de fijngesneden kropsla en het gerookt spek aan toe. Laat het geheel even gaar worden. Versnijd de duifjes en schik de borsten op de borden. De boutjes mogen nog even terug in de oven. Versieren met de groentengarnituur en overgieten met de jus.

Snoeien

Snoeien doet groeien...Dus hoe meer je snoeit, des te compacter en voller de plant wordt. Handmatig snoeien met de snoeischaar geeft het beste resultaat.

Zomersnoei

In toom houden...

Om hun beoogde vorm niet te verliezen, worden de sterkst uitlopende scheuten van de iets oudere planten (vanaf 4 à 5 jaar) in de zomermaanden ingesnoeid. Bij een snoeibeurt vóór juli is de kans zeer groot dat elke ingesnoeide scheut zich verdubbelt. Het gevolg hiervan is een compactere en meer met scheuten bezette plant. In theorie dienen de sterkste scheuten het kortst te worden ingesnoeid. Deze groeien later ook weer het sterkst uit.

Wintersnoei

Wintersnoei of vormsnoei...

Wintersnoei gebeurt in de periode van November tot Maart. Dan worden de planten werkelijk 'gevormd'. Er wordt dan bijzonder veel aandacht besteed aan het in evenwicht brengen van de vorm van de plant. Hoe korter je terugsnoeit, hoe mooier en compacter de plant wordt. Dit is van zeer groot belang voor later, als de planten in weer en wind komen te staan, zodoende kan de plant wat stevigheid bieden.
Bij jonge planten gebeurt de vormsnoei zonder hulpmiddelen. Het geoefend oog van de vakman volstaat...
Bij oudere en zeker volumineuze bomen wordt soms gebruik gemaakt van een houten vormstructuur voor piramiden en zuilvormen of een meetkoord voor de bolvormen.

Verpotten

In principe kan men het jaar rond verpotten. De beste periode om uw laurier te verpotten is echter in september. De plant bereidt zich wel al voor op de komende winterrust, maar heeft op dit moment nog een zeer actief wortelgestel, waardoor nog voor het intreden van de winter ook de toegevoegde grond nog deels doorworteld wordt.

De frequentie van het verpotten varieert naargelang de leeftijd van de plant. De eerste jaren gebeurt het verpotten jaarlijks. Na verloop van tijd om de 2 jaar, en eenmaal de plant meer dan 10 jaar oud is, kan de tussentijd zelfs oplopen tot 4 à 5 jaar. Bij zéér oude planten, vb meer dan 50 jaar oud, kan de verpotting gemakkelijk tot 15 jaar worden uitgesteld. Bij deze grote exemplaren wordt gebruik gemaakt van een elektrische takel.

Nooit wordt wortelsnoei toegepast, maar verpotten gebeurt telkens in een iets grotere pot dan de vorige. Dit leidt tot een gezondere en betere groei.

Neem potgrond speciaal voor oranjerieplanten, voorgemest en met klei erin gemengd. Dit omwille van het feit dat de potgrond voldoende water moet kunnen opslaan als buffer. Vergeet ook niet een ruime gietrand (minstens twee à drie centimeter) te voorzien om voldoende water te kunnen toedienen in één gietbeurt.

Heel belangrijk bij het verpotten: de pot moet voorzien worden van gaatjes in de bodem, zodat een goede drainage mogelijk is. Het aanbrengen van een laagje argex of lava op de bodem, kan daarbij ook een goede hulp zijn.

Bemesten

Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode natuurlijk ook voeding nodig. Omdat de Laurus nobilis vrij traag groeit, is een zachtwerkende organische meststof met een hoog stikstofgehalte de beste keuze.

De door DCM ontwikkelde typische lauriermeststof beantwoord volledig aan deze criteria en voorziet in alles wat de plant nodig heeft in de juiste verhoudingen.

De laurier wordt best 2 maal per jaar bemest en dit vooral in de periode's april/mei en juli/augustus. Dit omdat de plant in deze periodes het sterkst groeit en daardoor veel energie nodig heeft.

De hoeveelheid toe te dienen meststof is afhankelijk van het volume van de pot en de grootte (ouderdom van de plant.

Begieten

Afhankelijk van de grootte van de plant in verhouding tot zijn pot alsook de standplaats, moeten hoeveelheid en regelmaat van het gieten worden aangepast.
Steeds van bovenaf in de pot water geven.
Laat geen water in schaal of overpot staan, want dit veroorzaakt wortelrot bij de plant.

Zomer:

Vanaf maart moet de watergift geleidelijk verhogen. Tijdens de warme en zonnige zomerdagen zeker regelmatig water geven. Hangende blaadjes wijzen op dorst! Bedenk ook dat potten bij regen minder vocht opnemen dan planten in volle grond.

Winter:

Vanaf september/oktober toe kan de watergift opnieuw verminderd worden.
s'Winters mag de potkluit wel droger worden, doch ze mag niet uitdrogen. Vergeet uw laurier in de winter niet! Een plant in rusttoestand toont zijn watertekort niet door hangende bladeren, wat s'zomers wel het geval is.
Laat u dus niet verrassen!

Ziekte

Als je de laurier geeft wat hij verdient,.een voldoende grote pot, water en bemesting, dan heb je een 'gezonde' plant. Laat je bovendien de plant koud genoeg overwinteren, zal je zelden geconfronteerd worden met aantastingen, ook al is de kans niet helemaal uit te sluiten.

Onder zijn belagers komt de schildluis zeker op de eerste plaats. Deze nestelt zich op de onderzijde van de bladeren, dicht bij de hoofdnerf. De schildluizen zijn herkenbaar aan de helmvormige dopjes waaronder zij, met hun eitjes, beschutting zoeken en vast zitten op hun plaats. Het zijn enkel de jonge larven die zich kunnen verplaatsen. Schildluizen doen zich te goed aan de plantensappen en scheiden daarbij een suikerachtige substantie uit die de planten plakkerig maakt. De zwarte schimmel die zich al gauw vastzet op de suikersubstantie heet roetdauw. Planten die aangetast zijn door de schildluis en bijgevolg bevuild zijn met roetdauw kunnen worden afgewassen met een sopje op basis van een natuurlijke zeep. Hiermee zullen echter niet alle insecten verdwijnen. Om daadwerkelijk alle insecten weg te werken, moet men de plant behandelen met een insecticide dat specifiek bedoeld is voor de bestrijding van schildluizen.

Ook laurierbladvlo kan uw laurier aantasten. Deze is te herkennen aan de zeer kleine witte puntjes op de blaadjes. De aangetaste jonge blaadjes van de laurier gaan naar beneden omkrullen. De uitgezogen bladeren verkleuren eerst bleekgroen, later worden ze bruin. Bij het ontdekken van laurierbladvlo, kan men het best de opkrullende bladeren verwijderen. Blijkt de aantasting toch door te gaan, kan enkel drastisch ingegrepen worden met een insecticide tegen bladvlo.

Overwinteren

Laurier kan best wat vrieskou verdragen ( tot - 5 °C ). Bij extreem lage temperaturen wordt de laurier het best beschermd door deze binnen te plaatsen in een garage, oranjerie, serre,... ( geen verwarmde ruimte, enkel vorstvrij houden )

Indien u de plant niet binnen kunt plaatsen, bescherm uw laurier dan vooral door de stam en wortels in te pakken met luchtdoorlatende materie. Dit doe je niet langer dan nodig is!

Voor grotere exemplaren van bol op stam kan gebruik gemaakt worden van de plantenjassen. Dit is een overwinteringsysteem dat kan bevestigd worden op een Versailles-bak..