Palmbomen

  • Palmbomen
  • Palmbomen
  • Palmbomen
  • Palmbomen

Standplaats

We planten palmboom zo in de grond zodat de wortels net onder of gelijk met de aarde zitten. Beter iets hoger dan te diep. Deze palmboom groeit op alle bodems van bij ons. Tijdens de winter kan hij goed vochtige grond verdragen.

Bodem

Alle bodems van bij ons. Ook zware kleigronden.

Wind

Is geen probleem, maar als hij beschut staat zijn de bladeren iets mooier. De Trachycarpus is ook goed in pot te houden mits iets meer verzorging. Regelmatig water geven, zeker tijdens de zomermaanden en/of droge perioden. Het zijn sterke planten en kunnen een droge periode overbruggen als de pot groot genoeg is.

Licht

Volle zon en halfschaduw

Voeding

Na planten in volle grond geeft men het eerste jaar best geen voedingstoffen. zo gaan de wortels zelf zoeken en gaat de plant zich stevig verankeren. Daarna tijdens lente en zomer bijbemesten met organische of samengestelde meststoffen. We doen dit 2x, van mei tot eind juli. Dit is niet noodzakelijk, de plant groeit van nature in armere bodems.

Plantafstand

Palmbomen kunnen solitair staan of in groep. Als palmbomen in groep staan hoeven ze nooit afgedekt te worden.

Voorkomen van schade

Plaats uw palm op een beschutte plaats uit de wind en in luchtige, vochtdoorlatende grond van bijvoorbeeld aarde gemengd met grind, compost en turf. Door uw palm nabij een muur op het zuiden (waar veel zon komt) te planten heeft u bij zonnige dagen voordeel doordat het gesteente warmte vasthoudt en afgeeft.

Bescherming tegen vorst en wind

In de winter kunt u uw palmboom op diverse manieren winterbescherming geven:
Wortels kunt u beschermen door ze af te dekken met bladeren, stro, houtsnippers of isolatiemateriaal zoals glas en steenwol. Zorg ervoor dat er geen langdurig vocht in de bedekking blijft zitten waardoor schimmel kan ontstaan. Leg af en toe de laag die op de bodem ligt bovenop door de platen om te draaien of natuurlijke bescherming zoals blad om te woelen.

De bladeren (kroon) kunt u beschermen door ze bij elkaar binden en vervolgens te 'versieren' met kerstverlichting. Kerstverlichting geeft warmte af en voorkomt hierdoor schade door strenge vorst. Zorg wel dat de kersverlichting geschikt is voor buiten! U kunt overigens ook verwarmingsdraad gebruiken.
Bij aanhoudende en zeer strenge vorst kunt u de kroon tijdelijk voorzien van een laag stro en het geheel omwikkelen met bijvoorbeeld vliesdoek of rietmatten; zorg er altijd voor dat er lucht bij de palm kan en dat het groeipunt (speer) van de plant vrij blijft zodat er geen vocht in blijft zitten. Haal de bescherming weer weg zodra deze niet meer noodzakelijk is, anders kan er schimmel in het hart ontstaan en dit kan dodelijk zijn voor u palmboom.

Bij harde wind kunt u uw palmen beschermen door de bladeren bij elkaar te binden (en vast te maken aan materiaal wat niet met de wind kan meebewegen) zodat de bladeren niet om kunnen knakken. Bij harde wind zijn met name de Trachycarpus Fortunei en de Musa soorten gevoelig voor schade. Vederpalmen, Trachycarpus Wagnerianus en Chamaerops soorten zijn minder gevoelig voor wind doordat de bladeren minder wind vangen of stijver zijn waardoor ze minder snel knakken.

Bescherming tegen vocht ťn vorst

Misschien wel de beste manier is het bouwen van een soort tent, dit voorkomt schade tegen zowel vorst als vocht: maak om de palmen een frame van houten palen en verstevig het geheel door er dwars wat planken overheen te timmeren. Maak het dak van de constructie bij voorkeur in puntvorm zodat instortingsgevaar door sneeuw en water vermeden wordt. Voorzie het geheel aan zowel de zijkanten als de bovenkant van folie en maak hier vervolgens tegenover elkaar sneden in voor de ventilatie, u kunt, afhankelijk van de grootte van de constructie het folie dusdanig insnijden dat er een deur onstaat zodat u de palm goed kan verzorgen. Zorg bij deze constructie ook altijd voor bescherming van de wortels zoals bovenaan in deze rubriek genoemd is.

U heeft in het laatste geval bijna een kas gebouwd, indien u uw palmbomen in de winter ook wil laten doorgroeien kunt u natuurlijk ook een echte kas maken, dit is vooral een optie voor de wat kleinere tuinen, (niet winterharde) palmbomen en zaailingen. Palmbomen die de winter in een kas doorbrengen zijn uiteindelijk minder bestand tegen wind en kou. Op de bouw van kassen wordt verder niet ingegaan, doelstelling van deze site is immers het houden van winterharde en semi- winterharde palmbomen, die over het algemeen slechts bij zeer strenge tot matige vorst winterbescherming nodig hebben.

Bescherming tegen vocht en schimmels

Sommige palmbomen zijn gevoelig voor vocht. Vocht veroorzaakt potentieel dodelijke schimmel. U kunt palmbomen naast de eerder genoemde optie waarin u een tent bouwt, beschermen tegen vocht door ze simpelweg te voorzien van een afdak van elk willekeurig materiaal dat vocht weert. Goede ventilatie blijft in alle gevallen uiterst belangrijk.

Schimmel kunt u voorkomen of bestrijden door fungicide gebruiken. Fungicide is een verzamelwoord voor verschillende middelen die dienen ter preventie en bestrijding van schimmels en schimmelziekten. Een goed middel om schimmel bij vochtgevoelige planten te voorkomen is fungicide op basis van koperverbindingen. Breng dit middel aan na de vorstperiode of een periode met langdurige mist.

Indien uw palm desondanks toch last heeft van rottende gedeelten kunt u de aangetaste delen verwijderen. Controleer bij rottende delen eventueel of het hart (de speer) nog intact is door er zachtjes aan te trekken, heeft u na deze controle geen losse delen in uw hand die afkomstig zijn uit het gat dat vervolgens mogelijk ontstaan is dan leeft uw plant nog en is er een grote kans dat de plant zich hersteld. Voorkom dat aangetaste delen in contact komen met gezonde bladeren of andere planten.

 

Tips & Weetjes

  • de palmbomen zijn volop in de groei van maart tot juli, dus alle dagen zeer goed water geven.